ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ

Αρχαία Στάγειρα & Πάρκο Αριστοτέλη

Αρχαία Στάγειρα

Γενέτειρα του Αριστοτέλη, του μεγαλύτερου φιλόσοφου της αρχαιότητας και δάσκαλου του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η πόλη ιδρύθηκε περίπου το  655 π.Χ. από αποίκους από την Άνδρο. Μέχρι τους Περσικούς Πολέμους, τα Στάγειρα ήταν μια ελεύθερη, ανεξάρτητη και ευημερούσα πόλη. Μετά την αναχώρηση των Πέρσων, έγινε μέλος της Πρώτης Αθηναϊκής Συνομοσπονδίας. Είχαν την υποχρέωση να κάνουν μια ετήσια συνεισφορά  στο συμμαχικό θησαυροφυλάκιο. Το 424 π.Χ., κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου, τα Στάγειρα αποχώρησαν και έγιναν σύμμαχος των Σπαρτιατών ενάντια στην Αθήνα. Αργότερα, η πόλη προσχώρησε στην Χαλκιδική Ένωση και το 348 π.Χ. καταλήφθηκε και καταστράφηκε εντελώς από τον βασιλιά Φίλιππο Β ‘της Μακεδονίας.

Λίγα χρόνια μετά την καταστροφή, όμως, ο ίδιος ο Φίλιππος ανοικοδομεί την πόλη λόγω του Αριστοτέλη, που δίδασκε τον γιο του Αλέξανδρο. Ωστόσο, η πόλη δεν ανέκτησε ποτέ την λαμπρότητα της. Αναφέρεται πλέον από τους αρχαίους συγγραφείς μόνο σε λίγες περιπτώσεις, πάντοτε σε σχέση με τον μεγάλο φιλόσοφο. Μια μαγευτική, μεταγενέστερη γραπτή παράδοση καταγράφει ότι μετά τον θάνατο του Αριστοτέλη, οι κάτοικοι μεταβίβασαν και έθαψαν τα λείψανά του μέσα στην πόλη, σε ένα χώρο που ονομάζεται «Αριστοτέλειο».  Εκεί, ένας μεγάλος βωμός ανεγέρθηκε στον τάφο του και πραγματοποιούνταν ένα ετήσιο φεστιβάλ τιμή, που ονομαζόταν “Αριστοτέλεια”.

Συγγραφέας: Κώστας Σεισμανίδης, 16η Εφορία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων – Kostas Papastathis, 16η Εφορία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων

http://odysseus.culture.gr

Πάρκο Αριστοτέλη

Στην Βορειοανατολική Χαλκιδική, με θέα στον κόλπο της Ιερισσού, βρίσκεται το Πάρκο του Αριστοτέλη.

Το πάρκο, όπου φιλοξενείται ένα άγαλμα του μεγάλου φιλοσόφου, εξοπλίστηκε πρόσφατα με διαδραστικά όργανα. Πρόκειται για εφαρμογές φυσικών φαινομένων που αναπτύχθηκαν στο έργο του μεγάλου δασκάλου «Φυσική».

Στα χρόνια λειτουργίας του, το πάρκο είναι ένας πολύ δημοφιλής προορισμός για μεμονωμένους επισκέπτες και σχολεία, καθώς συνδυάζει την αναψυχή με την εκπαίδευση.

Στο πάρκο μπορείτε να βρείτε: Ηλιακό ρολόι, Φακός, Πυξίδα, Πεντάφωνο, Οπτικός δίσκος, Εκκρεμές, Υδροστρόβιλος, Μπάλες αδρανείας, Παραβολικοί καθρέφτες, Τηλεσκόπια.

http://gohalkidiki.com/aristotle-park-stagira/

Από τη Villa Riviera στα Αρχαία Στάγειρα

Από τη Villa Riviera στα Αρχαία Στάγειρα

Αριστοτέλης ο Σταγειρίτης

Από τη Villa Riviera στο Πάρκο Αριστοτέλη

Από τη Villa Riviera στο Πάρκο Αριστοτέλη