ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΕΤΕ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΑ
Μακεδονικά Τέμπη
Τα Μακεδονικά Τέμπη είναι ένα παραποτάμιο δάσος, που βρίσκεται στη μέση της απόστασης μεταξύ Θεσσαλονίκης – Καβάλας. Τα όρια του είναι η Ρεντίνα στα δυτικά και Ο Σταυρός στα ανατολικά. Είναι μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους που προστατεύεται από τη διεθνή σύμβαση Ramsar. Με συνολική έκταση 650.000 τμ, το δάσος διασχίζεται από τον ποταμό Ρήχειο.
Χλωρίδα
Η κοιλάδα των Μακεδονικών Τεμπών χαρακτηρίζεται από πλούσια βλάστηση. Η βλάστηση αναπτύσσεται ως επί το πλείστον από τεράστια πλατάνια, ιτιές και πεύκα. Πολλά είδη θάμνων, όπως δένδρα, φτέρες, παπαρούνες και σπείρες συναντούνται στην περιοχή.
Εξαιρετικά εντυπωσιακή είναι η παρουσία αναρριχητικών φυτών, όπως ο κισσός. Τα φυτά αυτά δίνουν την εντύπωση ότι αγκαλιάζουν με τα χοντρά φύλλα τους τα τεράστια πλατάνια. Στους λόφους που ανεβαίνουν και στις δύο πλευρές της κοιλάδας, ο επισκέπτης αντικρύζει διαφορετική βλάστηση, η οποία ονομάζεται “μακία”. Χαρακτηρίζεται από πυκνούς θάμνους και μεγάλη ποικιλία ειδών.
Πανίδα
Η κοιλάδα παρουσιάζει επίσης μια ιδιαίτερη ποικιλία ζωικών μορφών. Το περιβάλλον είναι κατάλληλο για την ανάπτυξη και τη διαβίωση για πολλά είδη ερπετών και μικρών θηλαστικών. Ακόμη πιο πλούσια και ενδιαφέρουσα είναι η περιοχή πουλιών-πανίδας, αφού έχουν αναγνωριστεί πάνω από 87 είδη. Κυριότερα είναι το μαύρο πουλί, το κοκκινόψαρο, η καραβίδα, ο δρυοκολάπτης και το χρυσόψαρο.
Πολλά αρπακτικά πτηνά βρίσκονται στην περιοχή, όπως φιδαετός, αετογερακίνα, κουκουβάγια και γεράκι. Λόγω της σημασίας της κοιλάδας, η περιοχή συμπεριλήφθηκε στις Σημαντικές Περιοχές των Πουλιών της Ελλάδας.
Η κοιλάδα της Μακεδονικής Τέμπη, εκτός από το σημαντικό οικολογικό ενδιαφέρον, έχει έντονη ιστορία. Στο βόρειο λόφο της κοιλάδας, στο οποίο βρίσκεται το Κάστρο της Ρεντίνα, περνούσε η διάσημη ρωμαϊκή Εγνατία οδός, ενώ σε μικρή απόσταση από το κάστρο ήταν η αρχαία πόλη Αρεθούσα. Τέλος, στη δυτική είσοδο, κοντά στο σημερινό χωριό Ρεντίνα, βρίσκεται η πέτρινη εκκλησία της Αγίας Μαρίνας.
Ποδηλασία, Πεζοπορία, Μονοπάτια, Ιππασία συνιστώνται περισσότερο εδώ!